Regeneratieve landbouw
Het is een hot item: regeneratieve landbouw. De Nederlandse Overheid heeft zelfs als doel gesteld om tussen 2030 en 2040 regeneratieve landbouw de norm te laten zijn.
Regeneratieve landbouw expert ‘chatGPT’ zegt
Als ik AI om hulp vraag dan is “Regeneratieve Landbouw een verzamelnaam van landbouwpraktijken die niet alleen de negatieve effecten van gangbare praktijken proberen te beperken maar ook een positieve bijdrage leveren aan natuur, milieu, klimaat, voedselzekerheid en sociale omstandigheden.” (ben je er nog bij? ;) ) “Het startpunt van Regeneratieve Landbouw is om te werken aan een gezonde, levende bodem en daarmee aan een volhoudbaar ecosysteem waarin alle bodemfuncties zijn geoptimaliseerd: primaire productie, koolstof regulatie, waterhuishouding, nutriënten kringlopen en biodiversiteit. Speciaal aan Regeneratieve Landbouw is dat het positief bijdraagt aan alle ecosysteemdiensten, terwijl het ook voldoende oplevert aan productie en inkomsten voor de boer.”
Vertaalslag
De uitdaging voor de boer ligt erin om al deze zaken te vertalen naar hun eigen boerderij, hun eigen plek. Dat vereist ervaring, kennis, samenwerking, gevoel, (financiële) middelen en nog veel meer zoals lef! Op de Impactboerderij zien we het volgende voor ons:
Ideaalplaatje
Over 16 jaar is de Impactboerderij een bloeiende zelfvoorzienende boerderij. Zie de kruidenvelden voor je, twee tuinderijen, een grote boomgaard, Jersey koeien in de wei, wroetende varkens en scharrelende kippen. In de schuren zetelt een huisarts, een haptotherapeut en in de groepsruimtes werkt een bedrijf aan hun duurzaamheidsvraagstuk, samen met studenten. Aan de rand van het voedselbos staat een lange tafel waar we gezamenlijk lunchen. Het is een plek waar gezondheid, voedsel, natuur en mens met elkaar verweven zijn. Het is een vliegwiel voor positieve impact. We doen doorlopend acties, die aanzetten tot andere acties, waarbij meerdere levensvormen blij worden. Bijvoorbeeld het planten van bomen. Een boom geeft schaduw, zorgt voor gezonde lucht, is een huis voor vogels en insecten en de wortels voeden het bodemleven.
Stap voor stap
In onze snel-snel-snel en gemaksmaatschappij willen we dit ideaalbeeld gisteren al wel in huis hebben! ;) Alleen dat gaat niet. Goede, volhoudbare verandering kost meestal tijd. Daarom doen we dingen weldoordacht - en weldoorvoeld - en niet alles tegelijkertijd.
Doe je mee?
Via de button hieronder ontdek je hoe jij kunt bijdragen!